Restaurant Under - et underverk i betong

Undervannsrestauranten Under i Lindesnes er den første av sitt slag i Europa, fra før finnes det kun undervannsrestauranter på Maldivene og i Dubai. Det verdenskjente og norske arkitektfirmaet Snøhetta står bak det unike bygget som i hovedsak består av betong.

Foto: Sindre Ellingsen

Foto: Sindre Ellingsen

Byggingen av under har vært en krevende prosess. Etter en lang byggeperiode på en lekter ble det 26 meter lange og 2.000 tonn tunge betongrøret slept og senket ned på plass ved hjelp av en stor flytekran. Under er støpt med selvkomprimerende (SKB) lavvarmebetong. SKB betong har spesielt gode utflytingsegenskaper og lavvarmebetong ble brukt for å redusere herdevarmen og dermed redusere risiko for riss. Ekstra tilsatt flyveaske ble tilsatt for å få lavvarmebetong noe som også sikrer lavere karbonutslipp da flyveaske erstatter noe av sementen. 

Foto: Vetle Houg

Foto: Vetle Houg

Betongen signaliserer styrke i møte med naturkreftene. Når man kommer innenfor i Under er det lunt og lavmælt interiør med tekstil på veggene og gulvet er slipt betong med en fargenyanse av sjøbunn. Det mest spektakulære er det store belyste akvarievinduet i front av restauranten hvor man kan følge med på livet i Skagerak.

Bygget har blitt verdenskjent og det er lang ventetid for å få bord. Under har vunnet en rekke priser,blant annet Betongtavlen for sin miljømessige,estetiske og teknisk fremragende bruk av betong. Restauranten er også kjent for å tilby en unik matopplevelse og ble tildelt stjerne i Michelin guiden i februar 2020.

Foto: Vetle Houg

Foto: Vetle Houg

Byggutengrenser har laget en liten film om Restaurant Under.