Catwalk- trend for synlig lys betong

Catwalk- trend for synlig lys betong

– Vi ønsker å skape en arkitektonisk trend for synlig, lys betong og skape forståelse for at betong kan oppleves som presist, delikat og moderne. Ferdigbetong har ingen grenser i formbarhet og bestandighet. Hvit og lys betong er arkitektenes drøm!

 

Det er fagsjef Agnar Løbakk i Unicon som sier dette. Han viser til at interessen for lys betong er sterkt økende. Lys betong, støpt på stedet, er allerede brukt i vakre bygninger over store deler av verden. Ferdig overflate, termisk masse og dagslysutnyttelse er momenter som teller når lys betong tas i betraktning.

 

– Har du vært innom Østbanehallen i senere tid? spør Løbakk. Hvis ikke er det verdt å ta turen til den totalrenoverte toghallen – renovert med respekt og sans for byggets historie og opprinnelige stil – for å se og oppleve hvor smakfullt oppgaven er løst, og hvor spesielt og elegant resultatet har blitt.

 

Fagsjef Agnar Løbakk trekker spesielt fram den såkalte «catwalken», bygd i lys betong og sentralt plassert i den nye Østbanehallen. Den framstår nesten som et eget byggverk, en lekkert lyssatt installasjon i den romstore hallen. Men «catwalken» er slett ikke bare til pynt, den har viktige, praktiske bruksområder.

 

«Catwalken» er ei bru som forbinder Oslo S og Ø, som hallen nå heter. Brua strekker seg over et vannspeil, og bærer både trapp og rulletrapp. Herfra får man raskt oversikt over hallen, man kan både se og bli sett, derav kallenavnet «catwalk». Vannspeilet under har til hensikt å bringe landlig ro inn i det ellers urbane miljøet. Her strømmer mange mennesker igjennom i løpet av døgnet, folk som reiser med tog eller besøker restaurantene og delikatessebutikkene.

 

Teknolog Geir Ove Sørlie i Unicon opplyser at det gikk med drøye 70 m³ ferdigbetong til «catwalken»; SKB av den lyseste typen. Det ligger store utfordringer og hardt arbeid bak det vellykkete resultatet.

– Hele konstruksjonen er plass-støpt i to operasjoner, først søyler og skrå vanger, deretter dekket over. Geir Ove Sørlie forklarer at det var svært krevende å få forskalingen til søyler og skrå vanger nøyaktig på plass.

 

CATWALK ble også omtalt i Byggeindustrien nr. 9.catwalk

oestbanehall-_gulv

oestbanehallen

oestbanehall-_soeyler

(Visited 241 times, 1 visits today)