Abra Havn. Betong: Unicon.

Abra Havn. Betong: Unicon.

Før eller siden besøker du kanskje Abra Havn? Svært mange gjør det, alene eller sammen med barn eller barnebarn.  Abra Havn er den nye Sjørøverlandsbyen som åpnet i Kristiansand Dyrepark i mai i år. Et anlegg med stil og særpreg; brygger, smug, gater og hus med spesiell arkitektur. Et litt eksotisk miljø, inspirert av Kaptein Sabeltann og hans univers.

Unicon er stolt over sitt bidrag i prosjektet. Oppdraget stilte spesielle krav til leveransen, eksempelvis er gatene støpt i farget betong, hvor det ble påtrykt brosteinsmønster i den ferske betongen.
– Uvanlig å levere farget betong?
– Farget betong leveres med jevne mellomrom, helst med svart fargestoff pr. i dag. I Abra Havn var det ønske om at fargen skulle klaffe best mulig med fargen på en spesiell belegningsstein. Vi gjennomførte prøveblandinger som endte opp med en miks av gult og svart fargestoff. Prøvene må herde noen uker for å gi riktig bilde av hvordan sluttfargen blir, sier Arne Vatnar, produktsjef i Unicon Region Sør.

Abra Havn er dyreparkens nye storsatsing, et overnattingstilbud med 171 utleieenheter og omkring 750 sengeplasser. Totalentreprenør Kaspar Strømme og Team Bygg har brukt et drøyt år på å bygge Kaptein Sabeltanns Hus, Langemanns Hus, Pelle og Pysas Hus, borgen Villa Rosa, den 300 meter lange bymuren og mye mer. Leverandør av betong: Unicon. Det vil si leveranse av all konstruksjonsbetongen til prosjektet; fundament, vegger, dekker, gulv etc. Alt i alt ca. 2 500 m³.

– Det ble prøvd ut bruk av SKB, selvkomprimerende betong, til mange av gulvene i dette prosjektet. Med stort hell. Flott resultat! Entreprenøren er meget godt fornøyd, sier Arne Vatnar.
– SKB er ikke så mye brukt til gulv i Kristiansand før, legger han til.

Sjørøverlandsbyen Abra Havn er et svært spesielt prosjekt gjennomført på kort tid. Besøkende vil raskt forstå at bakom ligger god planlegging og hardt samarbeid. Hver minste detalj bygger opp under helheten. Planløsning, utstyr, farger… Og materialvalg, ikke minst.
Abra Havn har botilbud for enhver smak, fra de enkleste sjørøverkåkene til tårnsuiten i heksa Miriams hus. Med overnatting i sjørøverlandsbyen Abra Havn, Badelandet og dyreparkens øvrige attraksjoner i gangavstand unna, vil Dyreparken i Kristiansand framstå som et enda mer komplett anlegg. Besøkstallene vil mest sannsynlig øke, og det sier ikke så lite. Anlegget hadde i fjor, uten Abra Havn, et samlet besøk på 818 900 gjester.

Godt da at Kaptein Sabeltanns hjemby er bygd solid, for å tåle litt røff bruk og tråkk av små og store føtter.

1-villa-rosa
Borgen Villa Rosa består av 12 leiligheter. Dette er borgen til Rosa, Kaptein Sabeltanns våpenvokter og overnattingssted for sjørøvere uten fast bopel i landsbyen. Og alle andre! FOTO: Arne Vatnar

2-bryggerekke
Abra Havn er et gjennomtematisert overnattingstilbud basert på Kaptein Sabeltanns univers. FOTO: Arne Vatnar

3-farget-betong
Abra Havn. Med farget betong med brosteinsmønster på gater og torg. Foto: Arne Vatnar. FOTO: Arne Vatnar

4-bymuren
Bymuren. Abra Havn er en av de største utbyggingene av overnattingskapasitet på Sørlandet noensinne. Og den desidert største investeringen i Dyreparkens historie. FOTO: Arne Vatnar


1-villa-rosa-245

(Visited 768 times, 1 visits today)